top of page

Hur kan SME skydda sig mot cybercrime 2022?

Över hälften av alla SME i England drabbades av cybercrime under 2021 visar en undersökning från Markel Direct. Studien visade att det vanligaste attackerna var malware/virus (24%), dataintrång (16%) och phsishing-attacker (15%) och 68% rapporterade att kostnaden var upp till £5,000. (cirka 65 000 kr).

Situationen i Sverige ser troligen ut på samma sätt och frågan är hur SME bäst skyddar sig för denna ökade hotbild 2022?


Här listar vi sex viktiga delar som en hjälp på vägen i ert säkerhetsarbete:


1. Prioritera säkerhet på enheter


Alla företagets datorer och mobiler måste vara uppdaterade och fungerade. Ofta ger en IT-partner både en högre kvalité och en mer kostnadseffektiv lösning för detta.


2. Utbilda era användare


De flesta attacker kommer från manuella misstag. Utbilda era användare om säkerhetshot och hur hackare jobbar för att komma åt känslig data.


3. Tillgång till data och applikationer


Blockera att obehöriga användare kan komma åt ert nätverk och konfigurera att behöriga användare endast kan komma åt de resurser de behöver. Brandväggar har färdiga regler för vilken trafik som ska tillåtas och genom att använda programvaror och tjänster för att upptäcka udda mönster (Behavioral Analytics) stärker ni säkerheten ytterligare.


4. Kryptera affärskritisk data


Affärskritisk data bör krypteras oavsett om den ligger i molnet eller lokalt. Skapa också processer & rutiner för användare att kryptera data på ett enkelt sätt.


5. Outsourca applikationssäkerhet


De flesta SME är idag beroende av flertal SaaS-lösningar och kör flera applikationer hos Azure eller AWS. Att kontinuerlig hantera säkerheten i dessa system kräver ofta stora investeringar i att anställa, träna och köpa in nödvändiga programvaror & tjänster. Ofta är det bättre och outsourca övervakningen och säkerheten till en specialiserad partner som både kan erbjuda en mer kostnadseffektiv och säkrare hantering.


6. ”Business Continuity”


Oavsett hur mycket ni investerar i IT-säkerhet finns ändå alltid en risk för att ni drabbas av en attack. Viktigt är därför att säkerställa att ni har backupsystem och rutiner för att kunna fortsätta köra verksamheten om detta skulle hända.


Vill du veta om hur IZ Cloud kan hjälpa er med IT-säkerhet, hör av er till oss! //Oscar,

oscar.letterblad@izcloud.se

070-565 23 86

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page